Een voorbeeld uit de praktijk

Het verhaal van Jacqueline

Het was augustus 2009, er werd geconstateerd dat ik baarmoederhalskanker had. September geopereerd, baarmoeder en lymfeklieren in het kleine bekken eruit. Ongeveer 3 weken na de operatie kwam er al een lichte zwelling in de benen, het begin van lymfoedeem. Omdat ik ook nog een bestraling in combinatie met chemo moest ondergaan waren bij mij alle alarmbellen gaan rinkelen. O jee, straks ook nog allerlei beperkingen door het lymfoedeem, dacht ik.

De tocht in lymfe-land was begonnen. Ik speurde alles af en ik wou er op tijd bij zijn want er werd gezegd: wat eenmaal kapot is kan nooit weer geheeld worden. Ik werd er tevens heel bang van, dikke benen, kousen, pijn en welke lichamelijke beperkingen dit allemaal met zich mee zou kunnen brengen. Ik was tenslotte een “over”-actief persoon. Ik kwam terecht bij de reguliere lymfetherapeuten.

Waar ik hoopte dat ze zouden kunnen helpen met voorkoming en vermindering van het lymfoedeem, kreeg ik in mijn beleving alleen maar te horen dat voortaan mijn hakken in de kast moesten blijven, de sauna alleen maar oedeem bevorderde, mijn waterbed niet goed was, zon en kou absoluut niet goed waren en elk wondje moest ik ontsmetten anders was ik helemaal de pineut. De angst werd alleen maar erger door dit verhaal en in de loop van de tijd ook de dikte van het been (ik had het met name rechts en in de venusheuvel). Tevens werd er gemeld dat het NOOIT meer over zou gaan, dit was het, hier moet je mee leven.

Eigenwijs als ik ben, heb ik aangegeven dat ik daar niet in geloof en dat ik dat zelf wel zou gaan ontdekken. Via de nieuwsbrief van kankervoorbij las ik het verhaal van Erika. Ik heb haar website gelezen en onmiddellijk een mail gestuurd. Al gauw daarna heb ik haar bezocht, het was inmiddels april.

Nu is het september, een jaar later, ik ben inmiddels 4 keer bij Erika geweest. Ik woon 1,5 uur van haar vandaan maar al woonde ze nog verder;l het is de reistijd meer dan waard, want het resultaat is er.

De eerste keer dat ik bij haar kwam liep mijn been gewoon ter plekke leeg. Dat was in al die tijd bij de therapeut nog nooit gelukt. Het bleef ook 5 dagen weg. Ik was zo blij en het bevestigde mij dat het dus mogelijk was. Na 5 dagen kwam het wel weer terug. Drie weken later ben ik weer geweest. Nu liep mijn been niet ter plekke leeg. Teleurgesteld was ik wel maar Erika liet mij heel duidelijk inzien dat dit niet zomaar even een trucje was, maar dat ik ook met mezelf aan de slag moest.

Nu staat ook voor mij ziekte als een wake up-call, het lichaam probeert je iets te vertellen, maar wat de lymfe mij vertelde wist ik maar niet. In de week die volgde op de behandeling las ik een boek en de inhoud raakte mij tot op het bot waardoor ik een aantal uren heb gehuild. De inhoud ging over mij en mijn verleden. Daarna, tijdens het dichtdoen van mijn laars, besefte ik ineens dat mijn been helemaal leeg was gelopen. De lymfe is dus gaan stromen doordat mijn oude verdriet er ook uit stroomde. Zo wonderlijk!! En zo blij was ik. Zelfs mijn “wetenschappelijke” man stond verbaasd. Doch ook hierna kwam het weer terug en zelfs erger dan ik tot nu toe had gehad. Ik ging voor de vakantie nog even naar Erika. Mijn been liep niet ter plekke leeg maar Erika zei: dat gaat in de komende dagen wel gebeuren. Drie dagen later kreeg ik een hele pijnlijke eisprong. Ik stond op de kop van de pijn. Maar na de pijn was ineens mijn hele lymfoedeem weg. Dat was juni. Nu is het september en ik heb de panty niet meer aan gehad, ik heb in Rome (40 graden) gelopen, in de zon gezeten, ik heb 300 treden geklommen in de toren van Florence, ik zit elke week in de sauna, ik loop op hakken… Niet of nauwelijks een reactie van de lymfe. En wat nog de grootste winst is, de pijn is weg.

Ik kom nog steeds bij Erika, we gaan voor de hoofdprijs. En ik kijk nog steeds in de spiegel, want ik heb wel een hoop innerlijke blokkades opgeruimd maar ben nog steeds bezig.

Ineens ben ik blij dat ik eigenwijs ben en verder ben gaan zoeken. Lymfe kan stromen als je ook maar bereid bent om in de spiegel te kijken en ook wil luisteren naar je lichaam. Erika kan je daarmee helpen. En wat ben ik blij dat ik haar gevonden heb.

Jacqueline